Δέφνερ-Καφή Κατερίνα

Δέφνερ-Καφή Κατερίνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 1955.
Κόρη του καλλιτέχνη ζωγράφου κι αγιογράφου Δημητρίου Γ. Καφή.
Καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών της μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, απ’ το 1979 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, όταν συνταξιοδοτήθηκε.
Ποιήτρια, δοκιμιογράφος, συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός.
Απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής του Αγίου Ιωσήφ (Saint Joseph).
Αριστούχος πτυχιούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, των Σχολών Ανωτέρων Θεωρητικών και Πιάνου.
Διπλωματούχος πιάνου (premier prix) του Διεθνούς Ωδείου Μουσικής των Παρισίων και Φιλοσοφίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (D.E.A.).
Χρημάτισε, επίσης, καθηγήτρια μουσικής στις Ελληνογαλλικές Σχολές των Ουρσουλινών και του Αγίου Ιωσήφ.
Έκανε εκπομπές λογοτεχνίας και τέχνης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος κι έδωσε σεμινάρια μουσικής στις περισσότερες Χ.Ε.Ν. της Αττικής.
Έλαβε μέρος σε συναυλίες, έδωσε διαλέξεις, έκανε ομιλίες και με την απαγγελία της διάνθισε πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

Βιβλία της:
«Ποιήματα» (Αθήνα, 1975), «Μουσικά Φτερουγίσματα», ποίηση (Αθήνα, 1991), «Άλμπουμ από Ανταύγειες Τέχνης», ποίηση («Περγαμηνή», 1995), το μουσικοπαιδαγωγικό «Τα Θεωρητικά της Μουσικής σαν “Υποχρεωτικό” Μάθημα – Θεωρία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και Λεξιλόγιο Μουσικής» («Ορφεύς», 2008), το τεχνοκριτικό «Δημήτριος Γ. Καφής» (Αθήνα, 2015), «Λυγμοί Κρίνων», ποίηση («Πιτσιλός», 2016) και «Μύρα Υακίνθου», ποίηση («Πιτσιλός», 2017).
Έγραψε σε στίχους και μουσική δική της την Θεία Λειτουργία για τα 150 χρόνια της Ελληνογαλλικής Σχολής του Αγίου Ιωσήφ και τραγούδησε σαν υψίφωνος στην τελετή της 20-3-2006 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Για την θρησκευτική της ποίηση έχει τιμηθεί με τον Μεγάλο Χρυσό Σταυρό του Παναγίου Τάφου από τον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο, τον Ιούλιο του 1976.
Γράφει συχνά δοκίμια και βιβλιοκριτικές στο περιοδικό «Αιολικά Γράμματα».
Συνεργασίες της υπάρχουν στα εγκυρότερα λογοτεχνικά έντυπα.
Είναι σύζυγος του συγγραφέα και ποιητή Όθωνα Μ. Δέφνερ.