Μωραϊτη – Καπετσώνη Σοφία

Μωραϊτη – Καπετσώνη Σοφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Lille III ιστορία και συγκριτική λογοτεχνία, γαλλική φιλολογία στη Σορβόννη και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία και είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Διδάσκει στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών τη γαλλική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό παράλληλα με τη μετάφραση και την ορολογία.

Ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων, καθώς επίσης και με την έρευνα και το δοκίμιο με ειδικότερη έμφαση στη φιλοσοφία. Μεταφράσεις, δοκίμια και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και περιοδικά λόγου και τέχνης, μεταξύ των οποίων στα περιοδικά :

“ΕΥΘΥΝΗ”, “ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ”, “ΔΕΝΔΡΟ”, “ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”, “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”, “ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ”, “ΠΟΡΦΥΡΑΣ”,
“ΡΑΚΙΝΑΣ”, “Θ.Ε.Α” κ.α.

Τέλος είναι μέλος πολλών επιστημονικών και λογοτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανακοινώσεις της και εισηγήσεις της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό βρίσκονται δημοσιευμένες στους αντίστοιχους τόμους πρακτικών.

Έργα της

Αλμπέρ Κοέν, Ο περίπλους μιας ζωής, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Κέρκυρα 2006, Ντενί Ντιντερό, Αυτό δεν είναι μύθος, Επίμετρο, σχόλια, μετάφραση, Περίπλους, Αθήνα, Σιοράν, Για δάκρυα και για Αγίους, Αστρολάβος, Ευθύνη, Λογοτεχνικές διαδρομές, Αθήνα, 2007, Φιλοσοφικά Ανάλεκτα, Αθήνα, 2008,  Helvetius, Σκέψεις για τον άνθρωπο, Αθήνα 2011.