ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ


Με οδύνη η Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών αποχαιρετά το εκλεκτό μέλος της Αγγελική Βαρελλά και σημαντικότατη εκπρόσωπο της Παιδικής Λογοτεχνίας, που έφυγε από κοντά μας στις 9 Αυγούστου. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1930, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάτι που έμεινε ανεξίτηλο τις μνήμη της, αποτυπώνοντάς το στα βιβλία της όπως στο “Με το χαμόγελο στα χείλη”. 

Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966. Έκτοτε είχε διαρκή πορεία στον χώρο και έχει βραβευτεί από την Γυναικεία  Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Τ α έργα της μεγάλωσαν και κράτησαν συντροφιά σε πολλές γενιές παιδιών. Είχε έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες) για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία την τηλεόραση, τα περιοδικά “Ερυθρός Σταυρός” “Συνεργασία”, “Το ρόδι” κ. α. Έργα της, (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία. Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY). Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βραβείο ¨Αντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων το 1998 για το έργο της “Κόρινθος”. 

Οι προαναφερθείσες διακρίσεις αποτελούν και μια σύνθεση και αποτύπωση των στοιχείων για τα οποία πάντα θα την θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη: την ευρυμάθεια, το λογοτεχνικό της ταλέντο και την συνεχή πνευματική παρουσία και προσφορά.  

Εκ μέρους του ΔΣ της Ε.Ε.τ. Ε.Λ. 

Άγγελος Γέροντας

No video selected.
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 63, ΑΘΗΝΑ 106 80
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© 2019 Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.