Στη γειτονιά των Αγγέλων ο Υποναύαρχος Λ.Σ. ε. α. Κώστας Μιχ. Σταμάτης


Πόπη  Χαλκιά- Στεφάνου 

        Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο διακεκριμμένος λογοτέχνης, ποιητής, συγγραφέας, ιστορικός  πέρασε στην Αιωνιότητα

Γεννήθηκε στο Βραχάτι της Κορινθίας το έτος 1935, όπου έλαβε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματά του και τελείωσε το Γυμνάσιο.
    Με τη μετάβασή του στην Αθήνα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και κατόπιν Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Σταδιοδρόμησε  μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Λιμενικών Δοκίμων το έτος 1965 ως Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Υπηρέτησε με σεβασμό, εντιμότητα και  υπευθυ-νότητα το λειτούργημά του, και ως Λιμενάρχης στη Γένοβα της Ιταλίας και στη συνέχεια ως Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά. Αποστρατεύτηκε το έτος 1992 με τον βαθμό του Υποναυάρχου του Λιμενικού Σώματος.
      Πνεύμα ανήσυχο και φορτισμένο με ευαισθησίες, ο Κώστας Μιχ. Σταμάτης,  με διαπορήσεις, αναζητήσεις, όνειρα και οράματα, λάτρης της γνώσης, των Γραμμάτων, ακαταμάχητος εραστής της ελληνικής γλώσσας, αφοσιώθηκε με ζέση στον διακαή  από την παιδική του ηλικία πόθο να ασχοληθεί με  τη μελέτη και το βιβλίο, να μοιρασθεί στοχασμούς και δια-νόηση με τους γύρω του, να μεταλαμπαδεύσει με την συγγραφή βιβλίων τους θησαυρούς των έργων του.
        Πολυγραφότατος, πολυτάλαντος, ακάματος εραστής του θησαυ-ρίσματος της γλώσσας μας, ακάματος διάκονος στο βωμό  της Γνώσης, της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας, δωρίζει στους αναγνώστες του πλούσια τα νάματα του μόχθου του . Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, την ποίηση, το δοκίμιο, το διήγημα, τη νουβέλα, τη μελέτη, την Ιστορία, τη βιογραφία
      Για την επί 35 χρόνια ενασχόλησή του με τη «Βουκολική Ποίηση και Ζωή» και για τη συγγραφή πέραν των 3.000 σελίδων επάνω στο θέμα αυτό καταχωρίσθηκε στο «Βιβλίο Ρεκόρ Guinnes 1997».
    Υπήρξε μέλος πολλών διεθνών Ακαδημιών και Λογοτεχνικών Σωμα-τείων. Επίσης  μέλος του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», του «Πει-ραϊκού Συνδέσμου», του «Συνδέσμου Ελλήνων Ιστορικών Συγγραφέων», της «Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών» κ.ά.
     Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την ποίηση με 14 πολύ επιτυχημένες ποιητικές συλλογές του. Στο μνημειώδες έργο του « Λέων ο Σγουρός » με τους 12.156 στίχους λαγαρού  και εύηχου δεκαπεντασύλλαβου και τις 24 ραψωδίες ο δημιουργός εξιστορεί τα ανδραγαθήματα του αφέντη του Αναπλιού Λέοντα Σγουρού κατά την Δ΄ Σταυροφορία, κινούμενος με διάχυτη ομηρική επήρεια  μεταξύ θρύλου  και πραγματικότητας.
    Για το  διήγημα έχει εκδώσει δύο έργα του: «Το τραγούδι της Βόχας» και το  «Επισκεπτήριο ελπίδας». Κι ακόμη τη νουβέλα, «Μεγάλες φου-ρτούνες» . Στις Μελέτες  συμπεριλαμβάνονται οι τόμοι,  « Αρχαιότητα»  (τόμ. 2),  Μεσαίωνας-Τουρκοκρατία) και τόμ. Γ΄ Νεώτερη εποχή).
     Ακόμη έχει εκδώσει σε 8  τόμους  την  «Ιστορία της πελοποννησιακής λογοτεχνίας» ανά Νομό Οκτώ ακόμη εκδόσεις του ακαταπόνητου λογοτέχνη Κώστα Μιχ. Σταμάτη ψηφιδογραφούν το  τεράστιο έργο του και στο δοκίμιο.  Και ένα ιστορικό,   «Αίγινα: Ιστορία – Πολιτισμός» σε 2 τόμους και το θρησκευτικό «Οι Άγιοι της Αίγινας» και πολλά άλλα.
        Αδαπάνητος και χαλκέντερος ο Κώστας Σταμάτης ασχολήθηκε επίσης και με τις μεταφράσεις 7 βιβλίων, κυρίως από τα ιταλικά στα ελληνικά.  
         Και πόσα ακόμη έργα του θα είχε έτοιμα για έκδοση ο άοκνος και διαπρεπής  συγγραφέας ! Το θλιβερό γεγονός της προς Κύριον εκδημίας του  βαθύτατο πόνο προκάλεσε στην αγαπημένη του οικογένεια, στους συγγενείς, συναδέλφους και  φίλους του. Αναμφίβολα  δυσαναπλήρωτο  κενό και  στο λογοτεχνικό χώρο, που περίμενε πολλά.
 
Αλησμόνητος θα μείνει θα μείνει στην καρδιά μας.
     Βαθύτατα συλλυπούμεθα την αγαπημένη του σύζυγο Αγγελική και τη θυγατέρα του Πηνελόπη και ευχόμεθα, όπως ο Κύριος της Αγάπης, ο Αναστημένος Ιησούς σταλάξει βάλσαμο παρηγοριάς και υπομονή στην πονεμένη ψυχή τους.  
Καλό Κατευόδιο Αγαπητέ  μας  Κώστα Σταμάτη                                               
Κ Α Λ Ο    Π Α Ρ Α Δ Ε Ι ΣΟ
            
Για την Εθνική Εταιρία 
των Ελλήνων Λογοτεχνών                                                        
Πόπη  Χαλκιά- Στεφάνου 
 
Το Τραγούδι της θάλασσας
   Θάλασσα των ονείρων και της προσμονής,
   πηγάδι άπατο των στεναγμών και του πάθους,
   λαγνεία ύπουλη των Σειρήνων,
   πάρε με στην αέναη φυγή σου
   ξενιτεμένο νοσταλγό σου κι αναχωρητή !
   Της περιπλάνησης του Οδυσσέα 
   λίκνο ιερό
   κι αλμυρό κάτεργο του πόνου
   φίλτρο της ασίγαστης μετανάστευσης των Ελλήνων
   μέσα στην τρικυμία των κόρφων σου
   κλείνεις ατόφια τη δύναμη των Κυκλώπων
   και τα ψεύτικα χάδια της Καλυψώς⸱ 
   ……………………………
  Λάγνα θηλυκιά υπόσχεση,
  που ποτέ δεν ολοκληρώνεται,
  πάρε με στην αέναη φυγή σου,
  ξενιτεμένο νοσταλγό κι αναχωρητή !
Από την ποιητ. συλλογή  «Αξιοπιστία» 
του Κώστα Μιχ. Σταμάτη

Στη γειτονιά τω Αγγέλων                 

            ο Υποναύαρχος Λ.Σ. ε. α.

              Κώστας  Μιχ. Σταμάτης

  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 63, ΑΘΗΝΑ 106 80
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
© 2019 Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.