Skip to main content

Για την ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη


ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤ.ΦΗΜΗΣ

Επιτυχία σημείωσε η ανά δεύτερη Τετάρτη δίωρη καθιερωμένη συνάντηση των Μελών και φίλων του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου Πειραιά (ΛΕΠ) , την Τετάρτη 16 Φεβρ. 2022, στη φιλόξενη αίθουσα της Β’ Κοινότητας Δήμου Πειραιά, που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή και φιλόσοφο Γιώργο Σαραντάρη (1908-1941), για τα 80+1 χρόνια από το θάνατό του.

Κατά την πρώτη ώρα η πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Γιώργος Σαραντάρης» Νένα Βενετσάνου εισηγήθηκε το θέμα ίδρυσης και πορείας του 14ετούς Σωματείου και των μελλοντικών στόχων του , ενώ ο Σωτήρης Γουνελάς μας γνώρισε την ποίηση και το έργο , γενικότερα, του πρόωρα αδικοχαμένου ποιητή, διεισδύοντας σε ορισμένες καίριες πτυχές των ποιητικών του κειμένων. Αντάλλαξαν απόψεις, επίσης, ο συγγραφέας, Λογοτέχνης και κριτικός Δημήτρης Καραμβάλης, η ποιήτρια-ζωγράφος και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα, η φιλόλογος-λογοτέχνις Ελένη Σταθοπούλου, ο επίτ. Σχολ. Σύμβουλος-Φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε Φιλολόγων Αναστάσιος Στέφος, η λογοτέχνις Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη, ο υπεύθυνος του ΛΕΠ θεολόγος-φιλόλογος-Λογοτέχνης Παύλος Φήμης, η ποιήτρια Νίκη Κατσικάδη, ο ποιητής και εκδότης της εφημ. «Η φωνή των Πειραιωτών» Γιάννης Κανατσέλης, η Ιατρός Μαρία Καλοδίκη-Καραμανώλη (συγγενής του ποιητή Γ.Σαραντάρη), η Λίνα Αθανασίου, Δημοτ. Σύμβουλος Πειραιά, ο Στέλιος Βέργος, Μαθηματικός και ηθοποιός του Ιωνικού Θεάτρου Κορυδαλλού κ.α.

Ο Γ. Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γόνος εμπόρων εκ του ,εκ το Λεωνιδίου Αρκαδίας, που διέμεναν στην Ιταλία. Σπούδασε νομικά στη Μπολόνια, όπου έζησε από το 1910 έως το 1931. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τον κέρδισε η ποίηση και ήλθε σε επαφή με αθηναϊκούς λογοτεχνικούς κύκλους. Ήταν φύση σεμνή, μοναχική, αγαθή. Ιδεαλιστής και βαθύτατα ουμανιστής. Χρησιμοποίησε στα ποιήματά του τον ελεύθερο στίχο και στους στοχασμούς του επηρεάστηκε γόνιμα από τους: Ντοστογιέφσκι, Νίτσε, Κίρκεγκωρ κ.α. καθώς και από τη φιλοσοφία του Υπαρξισμού. Στο έργο του κυριαρχούν συμβολικές εικόνες: θάλασσα, γυναίκα, ουρανός, μοναξιά, πουλιά κ.λπ. Ωστόσο , στην εποχή του, το έργο του δεν βρήκε την κατάλληλη αποδοχή , αλλ’ επηρέασε  βαθιά την ελληνική ποίηση του Μεσοπολέμου. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο , ένεκα της φιλοπατρίας του, συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο  στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου, όπου ασθένησε από τύφο. Το 1941, επιστρέφοντας στην Αθήνα , απεβίωσε σε κάποιο λαϊκό νοσοκομείο. 

Το πολιτιστικό Σωματείο «Γιώργος Σαραντάρης» γεννήθηκε από μια ιδέα συγγενών και φίλων του ποιητή της Γενιάς του ’30, την 2.2.2002. Την πρώτη ζύμη της ιδέας αυτής αποτελούσαν: Εύη Καλοδίκη (ανιψιά του ποιητή), Λούλα Καλοδίκη (μητέρα της), Σοφία Σκοπετέα και Νένα Βενετσάνου, καθώς και η εμπνεύστρια Ολυμπία Καράγιωργα. Το 2008 (100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή) το Σωματείο έλαβε, ως Νομικό πρόσωπο, σάρκα και οστά, με τη συμπαράσταση των: Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, Μιχάλη Μερακλή, Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου, Τάσου Ψαρρά, Σωτήρη Γουνελά, Βασίλη Αλεξίου κ.α. Σκοπός, φυσικά, του Σωματείου η ανάδειξη του λογοτεχνικού και φιλοσοφικού έργου του Γ. Σαραντάρη στο ευρύτερο κοινό και η συμβολή του στα Νεοελληνικά Γράμματα.

Πρώτη Πρόεδρός του υπήρξε η Ιατρός (+) Εύη Καλοδίκη και ακολούθησαν οι: Νένα Βενετσάνου, Σωτ. Γουνελάς και σήμερα ξανά η Νένα Βενετσάνου, τα δε Μέλη του Σωματείου ανέρχονται περίπου σε εβδομήντα.

Το Σωματείο έχει προβεί σε εκδόσεις, έχει πραγματοποιήσει Ημερίδες και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με Σχολεία και Πανεπιστήμια και μέλλεται η διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα: «Το συναίσθημα της πίστης στην ποίηση του Σαραντάρη».

Κατά τη δεύτερη ώρα του ΛΕΠ ακολούθησε η καθαρά λογοτεχνική εργαστηριακή δουλειά, με αδημοσίευτα κείμενα των Μελών, δωρήθηκαν CD με ποιητικά κείμενα του Γ. Σαραντάρη εκ μέρους του Σωματείου, με μουσική επιμέλεια της Νένας Βενετσάνου, διαβάστηκαν ποιήματα του Γ. Σαραντάρη και δωρήθηκαν, επίσης, στα Μέλη βιβλία των παρισταμένων Συγγραφέων.

Πρέπει , τέλος, να σημειωθεί ότι η αφιερωμένη εκ μέρους του ΛΕΠ βραδιά στη μνήμη του Γ. Σαραντάρη, αποτελεί τη συνέχεια της φιλολογικής βραδιάς παρουσίασης του βιβλίου  «Γιώργος Σαραντάρης, η διάφανη εγκαρτέρηση των αστεριών» του Δημήτρη Καραμβάλη (Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, Αθήνα 2020), που έγινε επιτυχώς, εκ μέρους της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.τ.Ε.Λ.) την Τρίτη 7 Δεκεμβρ. 2021 στο Σπίτι της Κύπρου-Αθήνα. Ήταν  μια εκδήλωση, που μας άφησε άριστες εντυπώσεις για την ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη , κυρίως, αλλά και για την άριστη οργάνωση της από την Ε.Ε.τ.Ε.Λογοτεχνών. 

ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤ.ΦΗΜΗΣ